onsdag 11 april 2007

Vindkraft

bild

Enligt Greenpeace så generar vindkraft fem gånger så många jobb och 2,3 gånger mer kraft än en kärnkraftsreaktor. Detta med likvärdiga investeringar för vindkraften som kärnkraften. Men är vindkraftverken så bra som vissa anser? Vilka är nackdelarna?

Ett vindkraftverk är kort och gott en stor propeller som omvandlar strömmande luftenergi till el (naturlig rörelseenergi). Moderna vindkraftverk är idag över 100 meter höga. Rotorbladen som snurrar runt har en diameter på runt 100 meter. Dagens moderna vindkraftverk är 10 gånger effektivare än vindkraftverk för 10 år sedan.

Fördelar med vindkraftverk är att elektriciteten från nya vindkraftverk kostar lika mycket och är ibland billigare än elektriciteten som kommer från andra mer använda kraftverk. Vindkraftverk har dessutom inga koldioxidutsläpp och är så gott som helt miljövänliga, och de skadar inte människors hälsa som andra fossila bränslen kan göra.

Tack vare att vindkraftverken generar el från vinden så kommer vi alltid att kunna använda vindkraften. Bränslet till vindkraftverken kommer ju inte sina bort som oljan kommer att göra en vacker dag. Det kommer ju inte precis sluta blåsa eller bli brist på vind runtom världen.

Det största problemet är att vindkraftverk inte kan arbeta fullt ut om det blåser för lite eller om det blåser åt fel hål. Men även här så finns det hjälpmedel. Det finns inte bara horisontella vindkraftverk utan också vindkraftverk som sitter på en vertikal axel och som kan utnyttja vindens energi oavsett vilket håll det blåser på. Denna typ av vindkraftverk är dessutom stabilare då dess vikt är mer jämnt fördelad.

Starkt Stöd
Vindkraftverk har ett starkt stöd hos det svenska folket. Nyligen gjordes en Sifoundersökning som beställts av Sydkraft med frågan ”vilken elproduktion tycker du ska byggas ut?”. Förstahandsvalet var vindkraften.

”Sifoundersökningen, som baseras på 1 000 telefonintervjuer, visar också att mycket få vill att elproduktion från gas, kol eller olja byggs ut i Sverige. Även en tidigare undersökning som bolaget har gjort visar att elkunderna helst vill köpa el från vindkraft och vattenkraft”. (www.snf.se. Se källförteckning).

Trots denna starka vilja hos dem svenska konsumenterna så är bara vindkraften en ytterst liten del av Sveriges elproduktion. Sverige har cirka 775 vindkraftverk i drift. Ett av de större elbolagen i Sverige, Vattenfall, äger än så länge bara 39 landbaserade vindkraftverk. Vindkraften svarade endast för 0,06 % av Vattenfalls totala elproduktion 2004. I hela Sverige så producerar vindkraftverken cirka 0,7 TWh per år. Den svenska energimyndigheten har ambitioner om att år 2015 ska vindkraften producera 10 TWh per år. Enligt Svenska Naturskydds Föreningen så kan vindkraften ”svara för 10-30 TWh om 30 år”. Detta skulle med dagens elförbrukning motsvara 20 % av elförsörjningen. ”Målet på kort sikt bör vara ca 7 TWh, dvs. ca 7%”. (www.snf.se. Se källförteckning)

Internationellt
Såhär ser det ut i alla länder med. Vindkraften är än så länge en blygsam energikälla. Ett bra föredöme är Kalifornien i USA. I slutet av 80-talet så fanns det lite över tiotusen vindkraftverk i USA. 95% av dem vindkraftverken fanns i Kalifornien. Där har man byggt upp stora vindkraftsparker. En välkänd vindkraftspark är den i Altamontdalen. Vindkraften hjälpte dessutom Kalifornien att komma undan en allvarlig el-brist. Man lät vem som helst att bygga ett vindkraftverk och sälja strömmen till nätet för samma pris som man annars skulle ha köpt den för. Kalifornien har också satt upp ett mål att cirka 20 % av elen man producerar ska komma från vindkraftverk.

I Europa är Tyskland ohotad i toppen av vindkraftligan. Tysklands vindkraftskapacitet i MW är 18428 medan Sverige ligger på en tiondeplats med bara 500 MW. Vår granne Danmark har i jämförelse mot oss en betydligt starkare vindkraftskapacitet på cirka 3122 MW. 20 % av Danmarks elproduktion kommer från vindkraftverk.

Nationellt
Under de kommande 20 åren så kommer det bara i Europa behövas satsa otroliga 10 triljoner kronor för att mäta våra energikrav. Varje procent som läggs på vindkraft är 100 miljarder kronor. Sverige har mycket att vinna på detta då energi och miljöteknologi är en av Sveriges mest framgångsrika exportgrenar.

I Sverige planerar Volvo inom några år att bygga fem vindkraftverk vid deras fabrik i Tuve, Göteborg. Detta kommer att kunna minska deras elkostnader radikalt. Tuve fabriken använder sammanlagt 30 GWh el per år. Det motsvarar el till cirka 6000 villor. Detta är ett smart drag, framförallt nu när prisen för olja och gas blir högre och högre för varje månad.

Energimyndigheten har dessutom beviljat 9,45 miljoner kronor i stöd till tre projekt som ska förbereda byggandet av en vindkraftspark bestående av 128 vindkraftverk på Kriegers Flak i södra Östersjön. Denna vindkraftspark beräknas producera 2,1 TWh el årligen. Stödet på 9,45 miljoner kronor motsvarar cirka 40 % av de totala kostnaderna för vindkraftsparken.

Förfular landskap
Nackdelarna och problemen med vindkraft är som sagt nästan helt obefintliga. Folk kan dock tycka att vindkraftverken förfular ett landskap. Men gör inte ett kärnkraftverk, oljekraftverk eller något annat kraftverk det också? Och vi måste välja om vi vill ha några vita snurror på ett berg eller ute i havet eller ha ett klimat som är uppåtväggarna knasigt? Väljer vi det sista så kommer verkligen våra landskap förändras.

Vissa människor anser eller tror att vindkraftverk låter och bullrar för mycket. Men det är bara dumheter. Jag har själv stått under ett par vindkraftverk och det låter bara som en väldigt stark vind på Ronnebygatan. Dessutom kan man lätt placera vindkraftverk ute i havet eller en bra bit ifrån människor där vindkraftverken inte stör folk.

Vissa klagar också på att vindkraftverk kan störa och skada fåglar. Men detta har faktiskt inte kunnat bevisas i någon vetenskaplig undersökning. Skulle det visa sig att ett vindkraftverk eller till och med en stor vindkraftspark skulle skada fågellivet i området så kan man lätt montera ner vindkraftverken och flytta dem till ett annat område.

Framtiden
Många analytiker och olika intresseorganisationer med mera spår att vindkraften har en ljus framtid framför sig. Personligen så tror jag att vindkraften kommer att växa och bli mer och mer populärt. Men det kommer nog att gå trögt i början på grund av skepsis och okunskap om hur vindkraften egentligen fungerar och hur bra den egentligen är. Vindkraften är verkligen en förnyelsebar och miljövänlig energi och något som vi verkligen borde satsa mer på. Framtiden är ny teknik.

Källförteckning

Mark Lymas: Oväder. Ordfront, Stockholm 2005.
Bonniers: Compact Lexikon 2000. Stockholm 2000.
Josh Seymor & Herbert Girardet: Program för en grön planet. Bonnier, Verona 1998.
Respons Lexikon. Stockholm 2000.
Bok-och-webb: Naturkunskap A. Göteborg 2003.

http://www.snf.se
”Sifoundersökningen, som baseras på 1 000 telefonintervjuer, visar också att mycket få vill att elproduktion från gas, kol eller olja byggs ut i Sverige. Även en tidigare undersökning som bolaget har gjort visar att elkunderna helst vill köpa el från vindkraft och vattenkraft.”
”svara för 10-30 TWh om 30 år”
”Målet på kort sikt bör vara ca 7 TWh, dvs. ca 7%”
http://www.snf.se/verksamhet/energi/nyhet.cfm?...

http://www.vattenfall.se

http://www.vattenfall.se/om_vattenfall/...
http://www.vattenfall.se/om_vattenfall/...

http://www.stem.se

http://www.stem.se/WEB/STEMEx01Swe.nsf...

http://www.stem.se/WEB/STEMEx01Swe.nsf...

Övriga Källor:

http://susning.nu/Vindkraftverk
http://susning.nu/Vindkraft
http://www.greenpeace.org/sweden/bilder-och-video...
http://www.vindkraften.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar