lördag 9 juni 2007

Uranmark och Ordfront

Nummer 6 av Ordfront innehåller flera bra artiklar angående människans största och farligaste utmaning hittills, nämligen den globala uppvärmningen. Är du det minsta intresserad av den globala uppvärmningen eller dig och dina barns framtid så borde du ta en närmare titt på tidningen.

Man har en bra artikel som heter Uranmark och är skriven av Magnus Västerbro. Denna artikel kan du faktiskt läsa utan att vara tvungen att köpa ett nummer av Ordfront. Här följer ett kort utdrag från artikeln.
Före 2005 hade ingen ansökt om att få leta efter uran på svensk mark sedan kärnkraftsomröstningen år 1980. Nu är däremot mängder av mineraljägare, många med hemvist i Kanada, i rörelse och låter borra hål i urberg och alunskiffer land och rike runt. Vid årsskiftet var 57 tillstånd beviljade; bara under årets första tre månader tillkom ytterligare 22.

Uran. Ett av världens mest radioaktiva och därmed farligaste grundämnen, även känt som »dödens sten«. Uranet som driver såväl kärnreaktorer som atombomber och hjälpte till att ödelägga Tjernobyl och som sprängde både Hiroshima och Nagasaki i bitar. Finns i mängder i Sverige. Inte i så hög koncentration, vilket gjort tidigare försök att öppna svenska urangruvor olönsamma. Men förutsättningarna ändras snabbt, i takt med att uranpriset stiger och stiger eftersom efterfrågan på kärnkraft på senare år formligen exploderat.
Du kan fortsätta att läsa Uranmark här...