fredag 1 juni 2007

Värna Klimat, Jobb och Välfärd

Jag såg denna Google AdSense annons idag (se bild). Jag har markerat en av annonserna jag tyckte såg lite konstig ut (se röd markering). Annonsens text är ungefär såhär: "Värna Klimat, Jobb och Välfärd. Kärnkraftens potential är enorm, utvecklingen har knappt börjat". Se ni? Hela annonsen är felaktig!



Vill man värna om klimatet idag och i framtiden så är inte kärnkraften lösningen.

Vill man värna om jobben och välfärden så är kärnkraften inte lösningen där heller.

Kärnkraftens potential är inte enorm. Den är faktiskt väldigt liten. Kärnbränslet som kärnkraftverken använder kommer, enligt de mest positiva rapporterna, räcka i ungefär 80 år. Andra rapporter säger 60 år. Så en dag kommer bränslet till reaktorerna ta slut. Precis som oljan kommer ta slut en dag.

Utvecklingen har börjat för längesedan. Kärnkraftverken är så gott som färdigutvecklade, dessutom är kärnkraft ett förlegat, dyrt och oerhört farligt sätt att generera energi på.

Nej. Vill man värna om klimatet, jobben och välfärden är förnyelsebara energikällor vägen att gå. Ta bara Vindkraften som ett exempel. Enligt Greenpeace så generar vindkraft fem gånger så många jobb och 2,3 gånger mer kraft än en kärnkraftsreaktor. Detta med likvärdiga investeringar för vindkraften som kärnkraften.

Grön energi/cleantech är framtiden. Det är där Sveriges framtida jobb finns och det är därifrån vi kommer få vår välfärd, samtidigt som vi räddar klimatet idag och i framtiden.