torsdag 19 juli 2007

Kriminell fick säkerhetsuppdrag på Ringhals

Ännu en skandal på det svenska kärnkraftverket Ringhals har uppdagats. När Ringhals skulle hyra in företag för att bevaka kärnkraftverket vann tjänstehundföretaget Maribo från Göteborg upphandlingen. Nu visar det sig att marknadschefen som deltog i själva upphandlingen har dömts för bland annat våldsbrott.
Flera fängelsestraff och sluten psykiatrisk vård. Marknadschefen som ansvarar för Maribos hundar och har besökt Ringhals vid upphandlingen, har dömts för hela 18 olika vålds- och bedrägeribrott, enligt Realtid.se. Brotten begicks mellan 1975 och 1992 och omfattar bland annat grov misshandel, förskingring, olaga vapeninnehav och flera fall av grova bedrägerier. Senast i augusti förra året misstänktes mannen för ett fall av misshandel.
Dessutom rapprteras det att Maribo har omfattande brister i hundhållningen. Så stora brister att Miljöförvaltningen i Göteborg drog in Maribos tillstånd. Men i våras fick företaget dispens för att fortsätta bedriva verksamheten.

Men det är inte hela skandalen. Man skulle ju kunna tro att Ringhals anställer företag eller personal efter vilken kvalité de har. Nej, kärnkraftverket Ringhals anställer efter hur billiga företagen är. Billigast vinner, och som vi alla vet så betyder inte billigast precis bra kvalitet.
– Maribo vann upphandlingen därför att de var billigast. Sådana är reglerna, säger Martin Sjöholm ansvarig för upphandlingar på Ringhals till nyhetssajten.
Det känns skönt att veta att man verkligen satsar pengar på säkerheten i de svenska kärnkraftverken.