tisdag 17 juli 2007

Kärnkraften de senaste veckorna

bild

Mycket har hänt på sistone i kärnkraftsvärlden. Tyvärr har jag lite semester och försöker njuta av det fina vädret så mycket som möjligt. Så här kommer en kort sammanfattning av vad som har hänt.

Radioaktiv läcka efter jordskalv - Ett av världens största kärnkraftverk drabbades av en (visar sig nu vara flera) läcka och en brand efter en jordbävning i Japan.

Ny radioaktiv läcka utreds i Japan - Ett hundratal tunnor med lågaktivt radioaktivt avfall föll omkull i samband med gårdagens jordbävning i stadenKashiwazaki i Japan. Några tunnor tappade sina lock, uppger nyhetsbyrån Kyodo.

Reaction to the fire at the Japanese nuclear power plant Kashiwazaki-Kariwa - Läs Greenpeace's reaktion angående branden och läckan på kärnkraftverket Kashiwazaki-Kariwa i Japan.

Fylleri vanligt på Ringhals - Aftonbladet avslöjar att entrepenörer som håller på med underhålls- och översynsarbete på Ringhals "drack för mycket alkohol, tappade omdömet och beteende sig oerhört illa". Man sextrakkaserade även kvinnliga anställda. Det känns skönt att man kan lita på att de som utför reperationer och underhållsarbete på ett svenskt kärnkraftverk är fulla och beter sig som grisar i största allmänhet.

Thirsty Nukes Can't Take the Heat - Vädret blir varmare och då måste kärnkraftverken dra ner på sin kapacitet eller stängas av helt och hållet. Läs också Climate change puts nuclear energy into hot water.

Video: Vattenfall orsakar kärnkraftsstorm - Det stormar kring det svenska energibolaget Vattenfall i Tyskland - efter snabbstoppen av två kärnkraftverk utanför Hamburg i slutet av juni. Den tyska miljörörelsen kräver nu att kärnkraftverken stängs omedelbart.

Vattenfall slammed for nuclear 'cover-up' - Tyska myndigheter anklagar Vattenfall för att mörka om svåra olyckor och problem på ett kärnkraftverk i norra Tyskland.

Nuclear under fire: Dangerous reactors send a clear signal: phase out nuclear power - Grenepeace summerar några dåliga dagar för kärnkraften i Tyskland.

Nordkoreansk reaktor gav ingen el - Kärnreaktorn Yongbyon levererade inte en kilowatt elkraft, den producerade endast vapenplutonium, säger experter.