söndag 22 juli 2007

Regeringen dumpar kärnavfall

Regeringen bryter sitt löfte om att inte skicka kärnbränsle utomlands. Aftonbladet kan avslöja att 4,8 ton avfall ska exporteras till den ökända anläggningen Sellafield. Transporten kan bli av redan i augusti.
På 80-talet slutade Sverige att skicka kärnbränsle till Sellafield. Orsaken till stoppet var att Sellafield hade "problem" med radioaktiva utsläpp i havet. Den nuvarande (blåa) regeringen struntar i detta och skickar iväg 4,8 ton använt kärnbränsle. De måste skynda och struntar i alla regeringsbeslut med mera då man vill ha iväg det från Sverige innan britterna stänger ner den del som kan ta hand om den här typen av avfall.
I augusti fraktar Studsvik 1,2 kilo vapenplutonium tillsammans med 4,8 ton använt kärnbränsle från Sverige till ökända Sellafield i Storbritannien. Det betyder att regeringen helt släpper kontrollen över handeln med kärnavfall och bidrar till att ännu mer radioaktiva föroreningar sprids till våra grannländers kuster.
Lasten innehåller dessutom 1.2 ton vapenplutonium av hög kvalitet, sk "super weapons grade plutonium". Detta vapenplutoniumet kommer från en tid då flera svenskar drömde om att Sverge skulle kunna bli en kärnvapenmakt.

Relaterat:
- Här dumpas kärnavfall – av regeringen
- Plutonium på export