onsdag 30 maj 2007

Bridreaktorer, U-238 och U-235

Det finns idag cirka 440 stycken kärnkraftsverk (av "förbrännings" typen) i ett 30-tal länder. Om man bara skulle ersätta 10% av all energi vi får av olja och kol med kärnkraft så skulle man vara tvungen att bygga 50% fler kärnkraftverk, närmare bestämt 880 stycken.

Kärnkraftsreaktorer använder i dag det väldigt sällsynta uraniumet U-235 som bränsle. De mest positiva rapporter säger att med dagens förbrukning av U-235 så skulle bränslet räcka i ungefär 80 år. Andra säger 60 år. Skulle man dessutom öka förbrukningen av U-235 genom att bygga nya kärnkraftverk så skulle naturligtvis U-235 ta slut snabbare. Vill vi ha en värld där oljan är slut sedan länge och alla länder har kärnkraftverk men inget bränsle, men massvis med kärnavfall för att kunna bygga tusentals atombomber?

Men det finns en annan sorts kärnkraftsreaktor, en fissionsreaktor kallad bridreaktor. Dessa reaktorer använder det mer utspridda och lättillgängliga uraniumet U-238 som bränsle. Det finns idag endast tre stycken bridreaktorer runt om i världen, en i Ryssland, Frankrike och Japan. Bridreaktorer är lika farliga som vanliga kärnkraftverk om det skulle ske en olycka eller sabotage. Dessutom är dem extremt dyra att bygga.

Men även om man skulle starta att bygga bridreaktorer än vanliga reaktorer och försöka ersätta allt fossilt bränsle med kärnkraft så skulle man behöva bygga över 9000 reaktorer över hela världen. Tänk att dessa kärnkraftverk kostar betydligt mer än "vanliga" kärnkraftverk. Dessutom tar det en väldigt lång tid att bygga kärnkraftverk, och tid är något som vi saknar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar