söndag 27 maj 2007

Solenergi

bild

Stora oljebolag köper upp landmassor i Nevada öknen i USA för att kunna sälja solenergi istället för olja och gas i framtiden. Kommer solenergin vara ett av de viktigaste och mest använda alternativen i framtiden?

Man får solenergi genom att man antingen ta vara på värmen från solen i så kallade solfångare. Man kan också bygga hus på ett speciellt sätt så att man tar vara på solens strålar och värme på bästa sätt. Eller genom att solstrålarna omvandlas till elektricitet i solceller.

Solenergin används just nu mest på platser som ligger lång borta från det ordinära elnätet och platser som har ett litet elbehov. År 2000 så var 0,04 % av världens energi solenergi. Detta låga resultat beror mestadels på att idag är det inte så billigt att producera solenergi med solceller. Men kostnaderna är stadigt på väg neråt tack vare att det utvecklas ny teknik och att marknaden har mer och mer fått upp ögonen för solenergi. Solenergi har gått ifrån att vara tio gånger dyrare än el från till exempel dieselgeneratorer till att vara 30 % billigare, på bara åtta år. Solvärme växer med ungefär 20 % och solceller växer med lite över 30 % varje år. I EU 2002 ökade användningen av solenergi med 37,7 %. Ett annat exempel är användningen av solenergi i utvecklingsländer. Där har användningen av solvärme ökat till 10 miljoner hushåll. Över en miljon hushåll producerar sin el med hjälp av solceller.

Men solenergi handlar inte bara om solceller som genererar el. Det kan också handla om solvärme i våra hem eller arbetsplatser. Man kan lätt sänka sina uppvärmningskostnader med 50 till 70 % om man använder solvärme på ett smart sätt. Solfångare på taket kan värma upp husets vattensystem. Stora fönster åt söder låter solen skina in och värma huset på dagen, samtidigt som det ger ljus så man slipper använda lampor. Åt norr så sätter man in små fönster som släpper ut så lite värme som möjligt. Huset ska också vara kraftigt isolerat så att värmen är kvar i så länge som möjligt.

Men kan man använda solenergin i ett så pass kallt och mörkt land som Sverige? – Självklart kan man det! Vi använder redan mer solenergi än de flesta andra europeiska länder. Vi använder mer solenergi än de sol rika länderna Spanien och Italien! I Kungälv i Sverige finns till exempel Europas näst största solvärmeanläggning. Men Sverige kan självklart inte bara klara sig på solenergi, framförallt inte på natten eller på vintern. I Sverige kan bara solen stå för lite mer än 10 % av den totala elproduktionen.

Solenergi är en förnyelsebar och oerhört miljövänlig energikälla. Det finns oändliga möjligheter och skäl till att använda till exempel solvärme på arbetsplatsen eller i hemmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar