onsdag 30 maj 2007

SSI sätter stopp för kärnavfall i Forsmark

bild

SSI (Statens strålskyddsinstitut) har idag stoppat deponeringen av kärnavfall vid slutförvaret i Forsmark. Varför? SSI anser inte att Svensk Kärnbränslehantering följer strålskyddskraven till punkt och pricka.
"SSI ställer mycket hårda krav för deponering i slutförvar. Den måste ske på ett sätt som är säkert för människa och miljö både i dagsläget och tusentals år framåt i tiden", säger Anders Wiebert vid SSI i ett pressmeddelande.

Enligt SSI har Svensk Kärnbränslehantering, trots upprepade påpekanden, dröjt med redovisningar och lämnat otillräckligt utredningsmaterial.

De redovisningar som har lämnats visar också enligt SSI på brister i strålskyddet:

"Bland annat överskrider SKB gällande strålskyddsbegränsningar och de metoder som används för att bestämma sammansättningen av radioaktiva ämnen i avfallet är bristfälliga", skriver SSI.

Bristerna ska dock inte innebära någon omedelbar risk för omgivningen, enligt SSI.

Deponeringen stoppas från och med den 21 juni.
Läs mer: Forsmarks kärnavfall rostar sönder

via DN.se

3 kommentarer:

  1. om man inte litar på våra inkompetenta media utan går direkt på källan (http://www.ssi.se/News/newsEntire.asp?ID=297&MenueType=5&Menu2=Press)
    så noterar man att detta inte är den slutförvaring insinueras Det det gäller är "Slutförvar för radioaktivt driftavfall" dvs ett förvaringssystem för låg och mellanaktivt avfall (http://www.skb.se/default2____15107.aspx)
    Detta förvar skulle vi behöva även om vi la ner alla kärnkraftverk i hela världen eftersom det tar hand om bland annat vårdens radioaktiva avfall (som är allt annat än försummbart)
    Det är bara 500 år som är horisonten för detta avfallet. efter 500 år så har de avfallet radioaktivitet som motsvarar den omgivande berggrunden.

    Så detta besked har inget alls att göra med slutförvaring av vårt långlivande avfall.

    SvaraRadera
  2. Bra exempel!

    Christoffer - antingen är det bara jag eller så säger din länk samma sak som DN gör ^^

    SvaraRadera
  3. Om de inte kan ta hand om detta lite mer "snälla" kärnavfallet hur ska de då kunna förvara det riktigt farliga kärnavfallet i hundratusentals år!?

    SvaraRadera